Nezabeleženi Holokaust

Standard
Gypsies 4

Gypsies 4

Phabol lampa
Phabol lampa, phabol lampa mashkaro logori
Phabol lampa, phabol lampa mashkaro logori

Oj svetinel, oj svetinel sa amare Rromenge
Oj svetinel, oj svetinel sa amare Rromenge …..

Ovo su sthovi pesme koja je nastala u logorima u kojima su mučeni i ubijani pripadnici romske zajenice.

Danas gledam da gotovo niko od naših srpsko-romskih lidera ne priča o današajem Danu 2. avgust koji se ponegde u svetu obeležava kao godišnjica masovnog ubijanja Roma tokom Drugog svetskog rata.
Smrt blizu pola miliona ljudi često se opisuje kao „nezabeleženi holokaust”, ali pojedine evropske zemlje i danas oklevaju da priznaju masakr nad Romima. Zašto???

“Plan nacista je predviđao nestanak Roma i Jevreja iz rasnih razloga, a ne kao ideoloških protivnika ili neprijatelja Nemačke. Deportacija Roma trajala je u periodu između februara 1943. i jula 1944. godine. Kao posledica organizovanog pogroma, u okviru logora smrti Aušvic – Birkenau do 2. Avgusta 1944. godine funkcionisao je podlogor za Rome – Zigeunerlager. Zatočeni Romi poticali su sa teritorija Nemačke, kao i okupiranih država poput Austrije, Čehoslovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza. Tokom navedenog perioda, u Zigeunerlager zatočeno je više od 23. 000 Roma, od kojih je oko 20. 000 likvidirano. U razdoblju između maja 1943. i avgusta 1944. godine, na čelu Zigeunerlagera nalazio se zloglasni „lekar” Jozef Mengele koji je vršio organizovane eksperimente nad Romima, a posebno nad decom. Manje je poznato da su Romi bili primorani da na vidnom mestu na svojoj garderobi nose oznake u obliku crnog trougla. Bivši kancelar Nemačke Vili Brant svojevremeno je izneo podatak da je tokom Drugog svetskog rata pobijeno pola miliona Roma, ali najnoviji podaci govore o preko 1, 2 miliona žrtava.Najviše Roma pobijeno je u Nemačkoj, a zatim na području Nezavisne države Hrvatske. Procenjeno je da je na području bivše Kraljevine Jugoslavije bilo oko 300. 000 Roma, od kojih je polovina pobijena pre ili u toku deportacije, kao i u koncentracionim logorima. U Srbiji je od nacista stradalo oko 46. 000 Roma, a u NDH 80 000. Najveće stradanje Roma na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu odigralo se tokom oktobra 1941. godine kada su nemačke okupacione snage, u saradnji sa srpskim kvislinškim vlastima, sprovele masovne pogrome nad civilnim stanovništvom u Kraljevu i Kragujevcu u znak odmazde zbog likvidacije više pripadnika Vermahta od strane komunista. Među više hiljada nedužnih civila stradalih u ovom masovnim zločinima nalazio se i veliki broj Roma. U Holokaustu tokom Drugog svetskog rata stradalo je milion i 200 hiljada Roma, više od polovine njihovog tadašnjeg broja u Evropi. Nakon Jevreja, Romi su bili drugi na spisku za nacističko sistematsko istrebljivanje. Uprkos svemu, Rome i danas često proganjaju. Svaki progon, diskriminacija i nasilje jesu dokaz da svet još nije srcem i umom prihvatio istinu o holokaustu Roma”. izvor https://ucionicaistorije.wordpress.com

Pitam se da li će Svet prihvatiti romske žrtve ili će svi oni koji su izgubili svoje živote biti zaboravljeni? Možda će nas i zaboraviti jer su nas ubijali kao da simo ljudi, sahranjivali nas bez imena i prezimena čak ni broja! Apelujem na sve romske aktiviste ako drugi zaborave na naše žrtve nemojmo da zaboravimo i mi!

2 thoughts on “Nezabeleženi Holokaust

  1. abdulahu sebastijan

    mi Romi zaboravljamo nasu proslost i ne zelimo da vidimo buducnost.zivimo za sadasnjost za tren ..minut..sat. dan…iz dana u dan.uvek smo negde izmedju …ni na nebu ni na zemlji..uek smo u nekom mracnom tunelu..bez svetlosti na kraju..bez izlaza..u lavirintu.nema buducnosti bez prosloti …koj ne treba zaboraviti..malo je onih koji pokazuju put …izlaz iz lavirinta…svetlost na kraju tunela…od tih malobrojnih si i ti prijatelju TURKIJAN..hvala ti za ove predivne i mudre tekstove..mnoge nase poglavice bi trebale da uce od tebe.ov sasto amala

    Liked by 1 person

Leave a comment