I posle sto dana rada stara pesma NSRNM

Standard

Pre tri meseca smenjeno je “staro rukovodstvo NSRNM”: Pompezno je najavljivano da će od sada romska zajednica imati uvid u rad NSRNM!

Na konferenciji od 23.09.2017.g. predstavljen je nacrt plana i programa novog rukovodstva koji će biti implementiran u naredna tri meseca, odnosno 100 dana, kako je naglasio predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Tefik Ramadanović. Najavljeno je da će ovaj dokument vrlo brzo u celosti biti predstavljen javnosti.

On je kazao da će prioritet u radu Saveta biti unapredjenje obrazovanja, zapošljavnja, stanovanja, zdravstvene i socijalne zaštitite Roma i Romkinja, i rešavanja ostalih problema. – U saradnji s nadležnim institucijama, ministarstvima, kao i s potencijalnim medjunarodnim i domaćim donatorima pokušaćemo da obezbedimo dodatne izvore finansiranja –  kazao je Ramadanović.

 

Zamenik predsednika Izvršnog odbora Saveta Dragan Ristić rekao je da su “Romi izašli iz edipalne faze političkog razvoja” i da ih očekuje proces depolitizacije. “Ispred nas su važni zadaci. Jedan od ciljeva je da na viši nivo podignemo političku kulturu”, kazao je Ristić.

 

Zamenik predsednika Dejan Živković kazao je da će u Novom Sadu, Kragujevcu i Leskovcu uskoro biti otvorene kancelarije Saveta s ciljem bolje komunikacije članova, formiranje mobilne pravne klinike koja će obezbediti pravnu pomoć pripadnicima romske populacije, kao i identifikacija mladih fakultetski obrazovanih Roma i Romkinja i sprečavanje njihovog odlaska iz zemlje.

 

Novo rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine navelo je da su to planovi za prvih sto dana rada, kao i da će nastojati da budu partner domaćim i medjunarodnim institucijama kako bi se unapredio život romske populacije u Srbiji, pisalo je na portalu espreso.

I eto 22.12.2017.g. održana je završna konferencija za novinare, kao da je do sada bilo ohoho konferencija NSRNM, a evo i njegove izjave sa portala NSRNM:

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović rekao je da u protekla tri meseca, predstavnici Saveta su imali prilike da se jednom sastanu u Vladi Republike Srbije, sa potpredsednicom Vlade Republike Srbije i šeficom koordinacionog tela za praćenje i realizaciju Strategije Zoranom Mihajlović, na kom je dogovoreno potpisivanje Protokola o saradnji između Kabineta potpredsednice Vlade gospođe Mihajlović i Nacionalnog saveta Roma. Pored ovog sastanka Ramadanović je posebno istakao i odličnu saradnju sa državnim sekretarom u ministartsvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu i predsednikom Vladinog Saveta za integraciju Roma Nenadom Ivaniševićem, kao i sa ministrom za omladinu i sport Vanjom Udovičićem, sa kim je dogovorena saradnja u vidu izrade i implementacije više zajedničkih projekata.

Zar ove saradnje nije bilo i ranije? Zašto samo potpisane saradnje, gde su konkretni rezultati? Gde su oko preko 7 miliona dinara za tri meseca rada novog rukovodstva koje NSRNM dobija na ime romske zajednice, za šta i na šta se troše? Dosta nam je potpisivanja ovih i onih saradnji, tražimo rezultate. Gde je najavljivani dokument koji sadrži plan i program rada NSRNM?  Dragi moji predstavnici romske zajednice u NSRNM, da li znate šta radite ili ste izgubili kompas?  Menjate se i rotirate kako Vama odgovara, zar ne? Nemojte zaboraviti da ste tu zahvaljujući nama, poslednja izlaznost romske zajednice na izborima za NSRNM je bila katastrofalna samo oko 18%, da li se pitate zašto? Kakva će biti izlaznost za oko 9 meseci? Znam da Vas i nije tolika briga za to, briga Vas je kako i nakoji način doći do para preko naše grbače!!! Nemojte zaboraviti, svi ste Vi u službi naroda (sluge) i ništa više! Verujem da će romska zajednica prepoznati prave ljude koji će doći na Vaša mesta, i raditi za dobrobit zajednice, a ne za lične interese. Iskreno,  lično sam očekovao da će biti nekih sitnih promena u radu kao naprimer, kako i na koji način  trošite naše novce, da ćete biti mnogo glasniji u zagovaranju javnih politika prema romskoj zajednici kada već postoji “politička volja”, da ćete stati u odbranu “lažnih azilanata” da oni nisu lažni azilanti, nego odlaze jer moraju, nemaju posla i od čega da žive, da nam mladi obrazovani ljudi odlaze jer nemaju zaposlenja. Ima još dosta toga, ali i ovo bi bilo i više nego dovoljno.  Produkcija Roma World je dobila poziv za konferenciju, ali nismo mogli da prisustvujemo jer nismol imali para! NSRNM nije imao 10 hiljada dinara da plati prevoz kolegama iz Leskovca RomInfo media i produkciji Roma World. Nismo tražili nikakve dnevnice niti bilo šta drugo, samo putne troškove, ali ni to nije moglo da se izdvoji iz budžeta NSRNM. A pričalo se o romskoj zajednici!!!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s