Da li možemo biti jedinstveni?

Standard

Užurbano se spremamo da putujemo za Beograd! Pitam neke prijatelje, da li bi pošli za BG?, pitaju me zašto? Ja kažem biće dobar broj mladih Roma i Romkinja iz cele Srbije, obeležićemo Međunarodni Dan sećanja na romske žrtve u II Svetskom ratu, a ujedno se solidarišemo sa romima iz Ukrajine i Italije. Dobijam potvrdan odgovor, dolaze, dobro je mislim u sebi, biće nas nadam se dovoljno, da skrenemo pažnju!!!

Sutradan, polazimo iz Niša poluprazan autobus, ali dobra atmosvera, uglavnom su studenti i studentkinje u pitanju…Napravili smo jednu fotografiju, podelili na društvenim mrežama, pratimo reakcije, dobro je, ljudi su zainteresovani, interesuje ih šta se dešava?

Stigli smo u Beograd, vidim ima još omladine iz drugih gradova Srbije, čekaju nas organizatori, dele transparente, zastave, od Italijanske ambasade smo udaljeni oko 300 metara.

Oko 13:45 grupa je krenula prema ambasadi Italije, uzvikujući parole Protiv ministra policije Italije Matea Slavinija, UPRE RROMA, Nećemo da ćutimo…HOĆEMO DA RADIMO…

salvini 1

Miting je trajao oko 1h, pokušano je da se u ambasadi Italije i lično uruči Zahtev za smenu njihovog ministra, što nije omogućeno, već je zahtev ubačen u poštansko sanduče…

salvini 2.jpg

Nakon toga svi smo se razišli, i svako svojoj kući! Miting je dobro organizovan od strane Vojvođanskog romskog centra za demokratiju, bilo je prisutno oko 1000 ljudi, koji su imali jasan cilj, ukazati na nepoštovanje ljudskih prava Roma u Ukraini i Italiji!

Pre tri godine sam takođe napisao tekst o sećanju na romske žrtve Holokausta https://produkcijaromaworld.wordpress.com/2015/08/02/nezabelezeni-holokaust/, tada gotovo da nijedan medij niti neko od romske zajednice nije ništa organizovao na ovu najbolniju temu romske zajednice! Danas na svu sreću nije tako, u regionu, evropskim državama romska zajednica se budi i traži svoje mesto pod suncem! Da li je trebalo da nas naše žrtve ujedine? Uvek sam se pitao, zašto nismo složni, šta to imamo da delimo, nemamo državu, gde god da odemo uvek smo na marginama društva, ali znamo itekako da napakostimo jedan drugome! Na svu sreću vremena se menjaju, dolaze “neki novi klinci” u koje verujem da znaju šta rade!

MA BISTAR! NEMOJ DA ZABORAVIŠ!

“Plan nacista je predviđao nestanak Roma i Jevreja iz rasnih razloga, a ne kao ideoloških protivnika ili neprijatelja Nemačke. Deportacija Roma trajala je u periodu između februara 1943. i jula 1944. godine. Kao posledica organizovanog pogroma, u okviru logora smrti Aušvic – Birkenau do 2. Avgusta 1944. godine funkcionisao je podlogor za Rome – Zigeunerlager. Zatočeni Romi poticali su sa teritorija Nemačke, kao i okupiranih država poput Austrije, Čehoslovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza. Tokom navedenog perioda, u Zigeunerlager zatočeno je više od 23. 000 Roma, od kojih je oko 20. 000 likvidirano. U razdoblju između maja 1943. i avgusta 1944. godine, na čelu Zigeunerlagera nalazio se zloglasni „lekar” Jozef Mengele koji je vršio organizovane eksperimente nad Romima, a posebno nad decom. Manje je poznato da su Romi bili primorani da na vidnom mestu na svojoj garderobi nose oznake u obliku crnog trougla. Bivši kancelar Nemačke Vili Brant svojevremeno je izneo podatak da je tokom Drugog svetskog rata pobijeno pola miliona Roma, ali najnoviji podaci govore o preko 1, 2 miliona žrtava.Najviše Roma pobijeno je u Nemačkoj, a zatim na području Nezavisne države Hrvatske. Procenjeno je da je na području bivše Kraljevine Jugoslavije bilo oko 300. 000 Roma, od kojih je polovina pobijena pre ili u toku deportacije, kao i u koncentracionim logorima. U Srbiji je od nacista stradalo oko 46. 000 Roma, a u NDH 80 000. Najveće stradanje Roma na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu odigralo se tokom oktobra 1941. godine kada su nemačke okupacione snage, u saradnji sa srpskim kvislinškim vlastima, sprovele masovne pogrome nad civilnim stanovništvom u Kraljevu i Kragujevcu u znak odmazde zbog likvidacije više pripadnika Vermahta od strane komunista. Među više hiljada nedužnih civila stradalih u ovom masovnim zločinima nalazio se i veliki broj Roma. U Holokaustu tokom Drugog svetskog rata stradalo je milion i 200 hiljada Roma, više od polovine njihovog tadašnjeg broja u Evropi. Nakon Jevreja, Romi su bili drugi na spisku za nacističko sistematsko istrebljivanje. Uprkos svemu, Rome i danas često proganjaju. Svaki progon, diskriminacija i nasilje jesu dokaz da svet još nije srcem i umom prihvatio istinu o holokaustu Roma”. izvor https://ucionicaistorije.wordpress.com

salvini 3

UPRE RROMA!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s